Upravit stránku

Paardenrennen

„Één van de wereldwonderen: een paard in vol galop. Kom te genieten – gratis – naar de renbaan in Wroclaw. Zoals duizenden jaren geleden strijden hier de paarden ook vandal om welk sneller is en vervullen zo de dromen van hun eigenaren, fokkers en trainers. Aan het einde blijkt de waarheid. De meest succesvolle partnerschappen tussen de ruiter en het paard zijn zulke, waarin het hoogste niveau van symbiose bereikt is. De paardenrennen zijn de meest veeleisende discipline van de ruitersport. Bij de snelheden van meer dan 60 km per uur wordt elk foutje zwaar afgestraft. Mijn bewondering voor de jockey´s die honderden gewonnen rennen op hun rekening hebben. Mijn bewodering ook voor de dieren. U wordt rijkelijk beloond – ga naar de ongelooflijke achtbaan van emotie´s.“Jerzy Sawka, uitvoerende directeur van de renbaan in Wroclaw 

PAARDENRENNEN VAN VOLBLOED PAARDEN

Een volbloed paard is in zijn soort een fenomeen. Dankzij de veredeling vertegenwoordigt het de hoogste kwaliteit. Een volbloed paard is energiek, harmoniem en prachtig schepsel. Het hoofddoel van zijn fokken is de competitie. De mens ontwikkelt al lang de natuurlijke snelheid van paarden zodanig, dat die alleen de paren met hoogste prestatie toelaat. Het snelle paard heeft het evolutionele voordeel: hij rent voor zijn predators weg. De volbloed paarden zijn al meer dan drie honderd jaar geleden gefokt op de Britse eilanden. Hun overgrootouders waren de drie Orientaalse hengsten die gekruisd zijn met de locale merries van de rennen. Heden zijn de volbloed paarden dominant op alle paardenrennen van de wereld. De besten daarvan zijn niet te koop. Ze blijven voor het fokken en verdienen aan hun eigenaren jaarlijks miljoenen dollars. 

De werkelijk buitengewone paarden hebben dan over de hele wereld hun monumenten. Hun namen worden met eerbied uitgesproken dat gewoonlijk aan de helden getoond wordt: Secretariat, Northern Dancer, Galileo. Ook Polen heeft eigen volbloedige helden. De eerste, die beroemd geworden is, was Ruler, die aan de hertog Ludwik Krasińsky toebehoorde. Ruler won het regelmatig van de paarden van de rijke Russische aristocraten. Een geweldige cariére maakte onder de communistische tijd Pawiment uit Iwno. Hij won de Europese Preis in Keulen. Hij was onverwoestbaar: tijdens één seizoen heeft hij 14 maal een race gelopen op drie werelddelen: Europa, Noord- en Zuid America. Het was het enige paard dat ooit deelgenomen heeft aan de meest prestigieuse paardenrace ter wereld – de Franse Prix de l’Arc de Triomphe. Hij eindigde de vijfde van 22 paarden. De gepensioneerde Tiumen graast op de Tsjechische weiden (zie de afbeelding). Dit paard gefokt in Moszno heeft driemaal achter elkaar de zwaarste paardenrace van de wereld gewonnen: Velká pardubická. In de hele 140 jaar is het gelukt alleen aan zes paarden.

JOCKEY´S 

In het Westen zijn de jockey´s even beroemd als de voetbalspelers of de acteurs. De Ierse ruiter van paardenrennen Tony McCoy heeft 4357 races gewonnen.Dat is een absoluut record. Zijn naam kennen alle fans van de paardenrennen. Onze Mieczysław Mełnicki, de ster van de communistische tijd, heeft meer dan 1700 vlakkebaanrennen gewonnen. Hij was de heerser over de Poolse en Duitse renbanen. Zijn specialitek was het winnen op de afgeschreven paarden en zelfs paarden die door hun trainers afgeschreven zijn. Mełnicki debuteerde in Wroclaw en heeft zijn cariére voortgezet in Slużewieci in Warschau. Dezelfde weg heeft Szczepan Mazur ingeslagen, een jongen uit Księginice bij Wroclaw, heden de meest getalenteerde Poolse jockey. Szczepan doet succesvol mee aan de rennen in de Verenigde Arabische Emiraten. Wanneer u op de renpaarden wild rijden, moet u veel moed en ook een beetje krankzinnigheid in zich hebben. De jockey´s lijken wel op de piloten van F1. 

BEROEP: RUITER

De eerste keer in de geschiedenis is het onderwijssysteem in Polen de mogelijkheid gaan bieden voor opleiding voor een ruiter. Dat is dankzij de gezamenlijke inspanning van de paardenrennen in Wroclaw en de Poolse ruiterfederatie. In Krzyżowice nabij Wroclaw is om die reden een beroepsinstelling ontstaan. We zijn op deze wijze aangesloten bij de ruitersportmogenheden zoals Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Tsjechische Republiek, Hongarije, VS en Zuid Africa, waar de opleidingen voor ruiter al vele jaren bestaan. 

EIGENAREN

Als er geen mensen waren die de stallen in eigendom hebben en die hun paarden voor de paardenrennen uitzenden, zouden er ook geen paardenrennen bestaan. Zij zijn als het waren de zout van het paardenrennenland. Rennen zijn hun passie, ze houden van adrenaline. En de paarden voelen het zeer zeker wel – om die reden proberen ze uit alle kracht voor hun te winnen. De paarden op onze renbaan behoren toe aan kunstenaars en aan ondernemers. De acteur  Bogusław Linda heeft Breg; Marek Siudy, ook een acteur, heeft Tasmania; de zangeres Anna Jurksztowicz en de componist Krzesimir Dębsky hebben Normana; Tomasz Misiak uit de firma Workservice is de eigenaar van Mankind; Krystyna Łukasiewicz uit de vennootschap Look Finansowanie Inwestycji heeft Sang Jang; Tadeusz Sieradzki uit Motorpol weer Zryw, Zew en Zarra. En het lijkt erop dat ze ook geluk hebben: hun volbloed paarden hebben al een aantal titels binnengehaald.

 

GEN_WEB_COOKIES_TITLE

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti