Upravit stránku

Tips voor een reis

MARKTPLEIN (PLEIN)

Het marktplein van Wroclaw heeft de oppervlakte van 3,8 hectaren en behoort tot de grootste marktpleinen in Polen (grotere pleinen zijn alleen nog in Krakau en in Oleck).Het laat-gotische gebouw van het raadhuis met de toren van 66 meter hoog houdt echter de primaat: het is het grootste raadhuisgebouw in het land. 

Bezienswaardigheden

  • Het plein is 213 meter lan gen 178 meter breed.
  • Het wordt omringd door 60 huizen voornamelijk met appartementen, bijv.: Bij de Gouden Zon, Bij de Zeven Kiezers, Bij de Blauwe Zon of het winkelcentrum Barasch (vandaag de dag de  Feniks).
  • Rondom het plein zijn 11 straten.
  • In het Nieuwe jaar 2013 zijn hier 200 duizend mensen bij elkaar gekomen.

Meer informatie vindt u op https://visitwroclaw.eu/en/place/rynek-wroclaw


OSTROW TUMSKI

Daar, waar alles begonnen is, dus in de oude stad die door de rivier Odra wordt omsloten, kunnen de fantastische architectuur bewonderen. De interressantste is de gotische cathedraal van de Heilige Johannes de Doper, die na de Tweede Wereldoorlog omgebouwd is, en de kerk van het Heilige Kruis. Er bevindt zich hier ook het Museum van de Aarstbisdom, de oudste institutie van dit soort in de stad – verzamelt meer dan 100 jaar de voorbeelden van de sacrale kunst van hoge historische en artistieke waarde. Onder de exponaten is ook het Henrykovska boek uit de 13de tot 14de eeuw, waarin de allereerste schriftelijke zin in de Poolse taal staat. 

Meer informatie vindt u op https://visitwroclaw.eu/miejsce/ostrow-tumski


DE HAL VAN DE EEUW 

De Hal van de Eeuw is gewaarderd als een van de vooraanstaande architectonische bouwwerken van de 20ste eeuw. Deze had moeten dienen aan zowel de inwoners van Wroclaw als de gasten van de hoofdstad van Neder-Silezië. Dit monumentale gebouw is geopend in het jaar 1913 bij de gelegenheid van de 100ste jaar van de Slag bij Leipzig, waarin de coalitie van de Bondgenoten gewonnen heeft tegen de Napoleon.

Meer informatie vindt u op https://visitwroclaw.eu/en/place/centennial-hall

events_2019_NEWpdf70.40 KB

PANORAMA VAN DE SLAG BIJ RACLAVICE

Het schilderij toont de slag bij Raclavice in april 1794, waarin de Polen de Russen versloegen. Het is een bijzonder tafereel van 114 meter lang en 15 meter hoog.
Het idee is ontstaan in het hoofd van Jan Styka, de schilder uit Lvov, die o.a. zijn collega´s Wojciech Kossak, Tadeusz Popiel, Teodor Axentowicz en Włodzimierz Tetmajer heeft uitgnodigd om eraan mee te werken.

Meer informatie vindt u op https://visitwroclaw.eu/en/place/panorama-raclawicka-wroclaw


AFRIKARIUM

Het Afrikarium in Wroclaw is het enige thematische zeeaquarium dat gericht is op de fauna van het Afrikaanse continent. Elke werkdag wordt dat gemiddeld bezocht door 2,5 duizend mensen. Het doel van het Afrikarium is om de gesellecteerde ecossystemen van Afrika te presenteren. Het Afrikarium is gebouwd met de modernste technologiën die eerder in Polen niet zijn togepast. 

Meer informatie vindt u op https://visitwroclaw.eu/en/place/afrykarium


HYDROPOLIS

De Hydropolis is het centrum van informatie en kennis over het onderwerp water; het is geopend in december 2015. Deze nieuwste atractie van Wroclaw zetelt in het  historische gebouw in de straat Grobli. Het gaat om het oorspronkelijke waterreservoir uit het jaar 1893. Het is interressant voor iedereen ongeacht de leeftijd. In het project zijn de moderne multimedia opgenomen. De gehele tentoonstelling is op meer dan vier duizend vierkante meter gespreid. 

Meer informatie vindt u op https://visitwroclaw.eu/en/place/hydropolis


KOLEJKOWO (MODEL VAN SPOORWEG)

260 vierkante meters, 430 meter spoor, 15 lokomotieven, 60 wagons, 162 gebouwen – replieken van echte gebouwen in Wroclaw en Neder-Silezië, 1 600 figuren van mensen en dieren, bruggen, tunels en wateroppervlaktes.

Meer informatie vindt u op https://visitwroclaw.eu/en/place/kolejkowo-wroclaw


OVERIGE PLAATSEN OP HET ADRES https://visitwroclaw.eu/en/places


UITKIJKPLAATSEN 

U kunt de stad vanuit vijf uitkijkplaatsen bekijken. 
https://visitwroclaw.eu/en/places/viewpoint