Upravit stránku

Paardenrennen

In Pardubice hebben paardenraces een lange en gevarieerde traditie, die teruggaat tot 1842. De Grote Steeplechase van Pardubice met de zo gevreesde Taxis-greppel, kreeg zijn reputatie tot ver over de grenzen van Tsjechië en werd een van de moeilijkste en oudste races op het Europese continent. Bovendien beschouwen veel jockeys het deelnemen aan deze race als het hoogtepunt van hun carrière. Weinig mensen weten echter dat de Grote Steeplechase van Pardubice in feite ontstaan is uit de zgn. parforcejacht, het vertier van de adel in de 19e eeuw waar Pardubice beroemd om was in het Oostenrijkse rijk, Oostenrijk-Hongarije en in heel Europa. Sindsdien heeft de race een paar veranderingen ondergaan - de lengte van de route is toegenomen en ook de volgorde van de sprongen is veranderd. De Taxis-greppel is echter nog steeds de schrik van de jockeys.

Grote Steeplechase van Pardubice

De geschiedenis van de Grote Steeplechase van Pardubice gaat terug tot 1874, toen paarden voor het eerst de route van deze race liepen. In die tijd leek niemand te weten, wat een grote toekomst deze steeplechase te wachten staat. De beroemde steeplechase van Pardubice wordt altijd op de tweede zondag van oktober gereden. Deze traditie werd alleen door het ongunstige weer in 1876 en 1908 onderbroken, door beide wereldoorlogen en in 1968 door de komst van de Sovjettroepen. Vandaag de dag is de Grote Steeplechase van Pardubice de piek van het Tsjechische raceseizoen en een van de zwaarste paardenraces in heel Europa. Het is niet alleen een sportieve, maar ook een sociale gebeurtenis, waar de geuren van dure parfums met de geur van paardenzweet zich vermengen. De baan van de Grote Steeplechase van Pardubice is 6900 meter lang, de jockeys en hun paarden moeten over 31 hindernissen springen. De bekendste hindernis is de Taxis-greppel, een vijf meter brede en één meter diepe greppel, die tot het laatste moment aan het oog verborgen blijft door een heg van 150 centimeter hoog; een hindernis die alleen tijdens de Grote Steeplechase van Pardubice gesprongen wordt. Voor ze deel kunnen nemen, moeten jockeys en hun paarden eerst aan vier kwalificatieraces meedoen en minstens één ervan zonder val te voltooien. Alleen dan kunnen ze aan deze legendarische race deelnemen. De grootste winnaar van deze race is de jockey en coach Josef Váňa die in deze race acht keer de beste was, vier keer in het zadel van Železník.

Agrofert park

De racebaan van Pardubice is met een oppervlakte van 54 hectaren een modern race- en rijterrein met Europese parameters, waar een van de moeilijkste hindernisraces op het Europese continent - de Grote Steeplechase van Pardubice - plaatsvindt. De racebaan van Pardubice, met een seizoen dat van mei tot oktober loopt, biedt echter nog aan veel meer evenementen plaats. Een andere prestigieuze paardenrace is de Gouden Cup, die al meer dan een kwart eeuw gereden wordt. Dit is een klassieke steeplechase, met als volle titel ook wel de Gouden Cup van de Voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden van het Parlement van Tsjechië wordt genoemd. Het Tsjechische eventing kampioenschap is ook het vermelden waard, met categorieën voor alle leeftijden, variërend van kinderen tot junioren en senioren, individuen en teams. Ruiters en hun paarden moeten tijdens de wedstrijden in totaal drie disciplines tackelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross-country.

Bij grote evenementen met een lange traditie hoort ook de internationale tentoonstelling Paarden in Actie, dat elk jaar van de organisatoren een ander thema krijgt. Experts en leken kunnen hier paarden van verschillende rassen en maten aanschouwen, maar ook demonstraties van de sport- en werkvaardigheden van deze paarden. Zo kan men hier rassen van het minihorse tot zware koudbloeden zien, die bijvoorbeeld aan competities in het trekken van zware lasten of ploegen deelnemen.

In de loop van het jaar is het mogelijk om de racebaan en de stallen met een gids te bezoeken.

Meer informatie: www.pardubice-racecourse.cz

GEN_WEB_COOKIES_TITLE

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti