Upravit stránku

Stallen

Niet alleen de stad Pardubice leeft met paarden, maar het hele gewest doet het. Een unicum, dat niet alleen in deze regio, maar ook in de wereld beroemd is, is de fokkerij van Kladruberpaarden in de Nationale stoeterij in Kladruby nad Labem.

De Nationale stoeterij in Kladruby nad Labem is een van de oudste stoeterijen ter wereld en ook de thuisbasis van het oudste oorspronkelijke Tsjechische paardenras – de Kladruber. De stoeterij heeft een oppervlakte van 1200 hectaren in het laagland van de rivier de Elbe, nabij Pardubice. De traditie van het fokken van paarden in Kladruby nad Labem gaat terug tot het midden van de 14e eeuw. Gedurende meer dan 300 jaar (1579 - 1918) was dit een keizerlijke hofstoeterij, die paarden leverde voor het Keizerlijke en Koninklijke hof in Praag en Wenen.

Echter, Kladrubers dienen ook vandaag aan Koninklijke hoven. De Deense koningin Margrethe II rijdt tijdens ceremoniële ritten door Kopenhagen in een vergulde koets getrokken door een zesspan schimmels gefokt in Kladruby. In Zweden rijden de trompetters van de Zweedse Koninklijke garde op Kladrubers schimmels. In Tsjechië zijn Kladrubers vaak te zien tijdens verschillende festiviteiten op de Praagse Burcht en ze worden ook gebruikt door de bereden politie in Pardubice, Ostrava en Praag.

Tegenwoordig worden er ongeveer 500 Kladrubers gehouden in de Nationale stoeterij, in twee kleurvarianten: schimmel en zwart. In Kladruby nad Labem staan 250 schimmels gestald. De zwarte Kladrubers, waar er ook 250 van zijn, worden door de Nationale stoeterij in de voormalige stallen van het prinselijk geslacht Auersperg in Slatiňany bij Chrudim gehouden.

De Nationale stoeterij Kladruby nad Labem biedt rondleidingen aan, zowel in Kladruby nad Labem als in Slatiňany. In Kladruby nad Labem kunnen bezoekers kiezen uit gegidste rondleidingen door de stallen, het kasteel, het historische koetshuis en de tuigkamer, een tentoonstelling van de paardenfokkerij in Kladruby, het boshuis met een koetssimulator en ook een uitkijktoren bezoeken. De tentoonstelling bestaat uit een verzameling van materiële documenten van de geschiedenis van de stoeterij, waaronder de vorming van het culturele landschap, de fok van de Kladruber, de paardensport en recreatieve activiteiten. In Tsjechië is het een unieke erfgoedinstelling met de levendige traditie, die het materiële en immateriële culturele en natuurlijke erfgoed weergeeft, verbonden met  het fokken van de Kladruber. In Slatiňany kunnen bezoekers uitkijken naar een gegidste rondleiding door de stallen of de historische zadelkamer van het geslacht Auersperg.

Nationale stoeterij Kladruby nad Labem (link: http://www.nhkladruby.cz/)

GEN_WEB_COOKIES_TITLE

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti